Home

By og park, fjord og markOslofilmene: By og park, fjord og mark

September 2006

«By og park, fjord og mark» er nå lansert. Dette er oppfølgeren til fjorårets utgivelse, «By og gate, buss og trikk», som ble en stor suksess med over 7000 solgte eksemplarer. Årets utgivelse inneholder 24 restaurerte Oslofilmer fra 1950- og 1960-tallet, og fellesnevneren er friluftsliv, badeliv og turglede.

Oslofilmene var et dokumentarprosjekt igangsatt av Oslo kinematografers direktør Kristoffer Aamot, og det ble produsert 160 filmer fra 1947 til 1982. Han var en mann med visjoner og mente at selv om datidens publikum ikke var så interessert i filmene, kom de til å bli det i fremtiden.

I en orientering til ordføreren skrev han blant annet: «Hensikten er å gi et bilde av byen med dens liv, dens utseende, gatene og trafikken, arbeid og virksomhet. Hensikten er å lage disse filmene som arkivstoff for ettertiden.»

Gunhild Varvin ved Norsk Filminstitutt sier: «Dette er Oslos minnebok som dokumenterer byens historie på en fantastisk måte. Vi regnet med en viss interesse for filmene, men en så stor suksess som dette hadde ingen ventet. Målet er å gi ut alle Oslofilmene på DVD, men det er en massiv jobb å restaurere dem. Derfor tar vi en utgivelse av gangen».

Relatert informasjon