Home
 

Revolver - en skarpladd plateguide til rockhistorien Rockens største og beste...

Revolver - en skarpladd plateguide til rockhistorien

Desember 2007

Asbjørn Bakke har i 25 år vært en av Norges dyktigste og mest profilerte rockkritikere, blant annet som redaktør i musikkavisen Nye Takter på 1980-tallet og i Aftenposten. Nå har han debutert som forfatter med boka Revolver – en skarpladd plateguide til rockhistorien.

Etter mitt syn er det blitt en helt fantastisk bok – både når det gjelder konsept, innhold, design/layout og informasjons-/underholdningsverdi. Boka fungerer både som et nyttig oppslagsverk, som en guide hvor man kan fordype seg i ulike plater/artister, som kilde til informasjon om konserter i Norge og som en fascinerende coffee table book.

En bok som dette blir nødvendigvis preget av subjektive vurderinger og utvalg, men det er noe av det som gjør boka leseverdig. Asbjørn Bakke skriver med stor innsikt, mye humor og interessante innfallsvinkler. Artist- og plateomtalene inneholder en rekke gode observasjoner, tankevekkende sitater og kommentarer som forklarer artistens/bandets posisjon og betydning for samtiden og ettertiden – både i en musikkhistorisk og samfunnsmessig kontekst. Boka er for øvrig krydret med massevis av unike konsertbilder, billetter, annonser, avisomtaler, plakater og utklipp i tilknytning til konserter i Norge.

Han har åpenbart brukt mye tid på å høre gjennom både gamle favorittplater og de platene som er mindre vellykkede. I noen tilfeller har dette ført til at han har blitt nødt til å revurdere tidligere synspunkter, men som han skriver i forordet: «Underveis har jeg fått bekreftet at hukommelsen ikke er til å stole på og at sammenhengende lytting og tid gjør noe med vurderingen av musikk. Flere plater jeg anmeldte da de kom ut har endret karakter – bokstavelig talt. Plater jeg mente var mesterverk i sin tid kan ha falmet med årene, mens andre har latt tiden jobbe for seg og fortjener rehabilitering. Men de fleste fikk behandling som fortjent i første runde.»

Noe av det mest positive med boka er at forfatteren heldigvis ikke har de tradisjonelle «skylappene» og fordommene som mange andre journalister/forfattere dessverre har. Han behandler derfor såpass forskjellige artister som eksempelvis ABBA, Nick Drake, Billie Holiday, Kraftwerk, Motörhead, Prince, Talking Heads, Steely Dan og Tom Waits med samme innsikt, forståelse og respekt. Det er veldig befriende, og forhåpentligvis kan det bidra til at mange av leserne åpner ørene sine for musikk de ikke trodde at de likte eller som de synes det er litt flaut å innrømme at de liker. :-)

Jeg har for øvrig hatt gleden av å bidra med en del av mine egne konsertbilder, billetter og utklipp, så for meg fungerer deler av boka nesten som en litt personlig «minnebok» som får meg til å tenke tilbake på noen av de største musikkopplevelsene jeg har hatt. Hvis du har vært innom de konsertbildene som er lagt ut på denne hjemmesiden, så vil du kanskje kjenne igjen bilder i boka av bl.a. David Bowie, The Clash, Peter Gabriel, Genesis, The Ramones, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Thin Lizzy, Frank Zappa og ZZ Top. Golden Years & Glory Days...

En stor takk til Asbjørn Bakke, bilderedaktør Ask Brantenberg Cold og Damm forlag for glimrende utført arbeid.

Hvis du ikke allerede har kjøpt boka eller fått den i gave, så anbefaler jeg den på det varmeste!

Forlagets omtale

Hvilke plater bør du skaffe deg – og hvilke bør du styre unna? Denne gedigne boka gir en nyttig brukerveiledning i internasjonal rock- og popmusikk og gnistrer av kunnskap og skriveglede. Musikk får fotbladene til å leve sine egne liv, hjertet til å dunke hardere og hodet til å legge ut på jordomseiling. Objektivitet er like uegnet til å skildre rock som det er til å beskrive forelskelse.

Asbjørn Bakke gir i denne boka en velformulert og innsiktsfull gjennomgang av verdens viktigste plateartister og deres komplette utgivelseskatalog. Fra The Beach Boys til Beastie Boys, fra Queen til Queens of the Stone Age, fra Blonde on Blonde til Blondes have more fun – både klassikere og kalkuner blir utsatt for Bakkes subjektive, men kvalifiserte vurderinger.

Anmeldelser med tallkarakterer, fakta og kuriosa om artistene følger de 1791 albumene som er trukket fram i Revolver. Boka har et genuint bildemateriale som knytter artistene til deres besøk i Norge og gir en komplett oversikt over alle konserter de har hatt i Norge. Samtidig er denne boka full av fakta og referanser til tiden da albumene kom ut, for musikk skapes ikke i vakuum. Revolver skyter blink – for alle med rock i blodet.


Utdrag av avisomtaler

  • Aftenposten: «Alt i alt er dette er en bok som det er vanskelig å ikke like. Bakke briljerer med sine ekstreme musikkhistoriske kunnskaper over 663 sider. Dette er en fin miks av nytt og gammelt, tungt og lett, og en gave til folk som trenger en guide til Den perfekte platesamlingen. I en tid der enkeltlåter dominerer det musikalske bildet, er det deilig å se at det finnes noen der ute som fortsatt hyller verdens deiligste musikkformat: Langspilleren.»
  • Dagsavisen: «Boka trigger rett og slett et infantilt behov for å krangle, men viktigere: Den skaper ny lyst til å høre på plater. Man kjenner behov for å plukke fram en glemt skatt fra hylla, eller stikke ned på bruktsjappa og tråle vinylkassene.»
  • Stavanger Aftenblad: «Et glitrende og sterkt subjektivt rockoppslagsverk. Asbjørn Bakke har gjort en utmerket jobb.»

Utdrag av intervjuer

  • Budstikka: «For meg har det vært helt umulig å velge «greia si». Det finnes altfor mye morsomt til det, noe boka bærer preg av. Jeg synes ABBA kan være like kult som Dead Kennedys. Jeg regner meg som heldig som har det sånn.»
  • Østlendingen: «Det nytter ikke å forklare dagens unge hva det handlet om. Nå tyter musikken inn over alt, og den største utfordringen er nesten å holde den ute, og oppleve stillheten en gang iblant. På 70-tallet hadde Norge én radiokanal, der rocken var nesten totalt fraværende. Når jeg tenker etter, var hele ungdommen min en febrilsk jakt på og innsamling av musikk.»
  • Telemark Arbeiderblad: «Jeg har gjort dette fordi jeg er interessert. Og jeg håper også andre vil sette pris på boken. Det er nok ikke en bok man leser i fra perm til perm, men blar litt i nå og da. Her kan man oppdage nye artister, og man kan slå opp etter å ha hørt om et band på tv eller radio.»
  • Aftenposten: «En bok som denne må nødvendigvis bli en slags krysning mellom et leksikon og synsing, mellom kunnskap og opplevelser. Det finnes ikke noe som heter objektiv beskrivelse av musikk. Det blir jo som å beskrive en forelskelse på en nøytral måte. Det går ikke an.»
  • Nettprat i Aftenposten: «Debutalbumet til Ramones kom i en tid da alle konkurrerte om å ha så mange gitarhalser som mulig, synthesizertårnene var så store at ingen kunne rekke de øverste tangentene og doble konseptalbum om kosmos var greia. Fram til 1976 hadde rocken bare svellet og svellet, og så kom det fire lurvete bakgårdsgutter fra New York og minnet om hva det hele i utgangspunktet handlet om: Kjappe og gode låter, masse øs og energi. Lite har truffet meg som det.»